marie therese journalistik & media

Lyssna och läs

Här är några exempel på jobb jag har gjort. Vill du ha nyare arbetsprover hör av dig. Alla kontaktuppgifter finns under fliken kontakt.

 

 

Dyker ner under ytan och lyssnar på havet

Jag och sportdykaren Mikael Björk dyker ner i Östersjön och spanar efter vårkänslorna i havet. Det är viktigt för både havet självt och för de som lever av fiske att fiskarna lyckas med sin lek. Därför letar länsstyrelsen efter platser som är viktiga uppväxtområden för bland annat gädda, abborre och sik. Förutom traditionella inventeringsmetoder så vänder de sig till folk som rör sig mycket längs kusten för att få mer information om platser att skydda Reportaget sändes i Vetandets Värld i Sveriges Radio P1.

 

Kråkvinkel om spindlar

Tänk om man var en spindel. Hur det skulle vara funderade jag på i Naturmorgons kåseri "Kråkvinkeln". Hör om förmågan att ersätta ett förlorat ben, hannar som försöker få komma till genom att plinka i honans nät eller uppvakta med presenter.

 

"Naturen används som läkande kraft i Skövde"

I Skövde får utbrända människor hjälp att må bättre genom att vistas mycket ute i naturen. Utvärderingen av den så kallad gröna rehabiliteringen har visat på goda resultat. Biologen Manne Ryttman och hans kollegor berättar om det i ett reportage som sänts i Naturmorgon i Sveriges Radio P1.

 

"Råkan Pluto och andra smarta djur"

Människor, schimpanser, delfiner och kråkfåglar brukar betraktas som intelligenta djur. Det är längesedan fåglar och däggdjurs evolution gick skilda vägar. Detta betyder sannolikt att intelligens har uppstått flera gånger under evolutionens lopp. I ett stort internationellt forskningsprojekt vill bland andra kognitionsvetaren Mathias Osvath undersöka skillnader och likheter i hur människoapor och kråkfåglar tänker. I reportaget får vi också möta råkan Pluto som bor i hägnet tillsammans med de andra försöksråkorna. Sänt i Vetandets Värld i Sveriges Radio P1.

 

"Direktsändning med Vildhjärta den 25 september 2010"

Maria Westerberg, eller Vildhjärta, har ett speciellt förhållande till skogen. En morgon som fältreporter i Naturmorgon följde jag med på en promenad i skogen och fick se en av hennes många figurer bli till. Vildhjärtas figurer har humor och starka åsikter och några av dem kan man möta i Maria Westerbergs bok. Klicka på länkarna för att lyssna på programmet. Första delen och Andra delen

 

"Svampar och lavar på en gammal ek"

Gamla ekar står ofta värd för många olika arter. Länsstyrelserna har också runt om i landet inventerat efter skyddsvärda träd som är viktiga för mångfalden i landskapet. Jag ville ta reda på exakt hur mycket arter man kan hitta. En höstförmiddag fick jag biologerna Annika Lydänge och Joakim Hemberg till hjälp för att räkna svampar och lavar på en gammal ek i Johannishus i Blekinge. Vi hittade flera både vanliga och ovanliga arter på vår ek. Sänt i Naturmorgon i Sveriges Radio P1.

 

"Sockra vägkanterna för fler arter"

På Gotland forskar doktoranden Sylvia Fernandez på hur man kan göra för att öka mångfalden i vägkanterna. Flera olika metoder testas, bland annat så sockrar hon i vägkanterna. Det kan teoretiskt sett få fler olika arter att trivas. Lyssna för att få veta hur det går till. Sänt i Naturmorgon i Sveriges Radio P1.

 

Sportdykaren Mikael Björk guidar i Kollevik i Blekinge. Foto: Therese Forsberg

Maria Westerberg täljer fram ett av skogens alla väsen. Foto: Therese Forsberg

Kontaktuppgifter:  Epost: therese@marietherese.se  Telefon: 0737 59 16 05 Adress: Therese Forsberg, Ankarskatavägen 89C, 941 34 Piteå